Whiskey – tylko dla twardzieli!

0
509

Elegancki, klasycznie męski trunek, którego nie może zabraknąć w barku dżentelmena. Idealna na oficjalne okazje. Po prostu – whiskey!

 

Whiskey pojawiła się na kartach niejednej powieści, towarzysząc bohaterom zwłaszcza utworów anglojęzycznych. Zawsze była wyznacznikiem luksusu, synonimem mężczyzny energetycznego, mocnego, nieprzeciętnego. Nic dziwnego, że w tym trunku rozsmakowali się także wybitni autorzy: Wiliam Faulkner, Ernest Hemingway, Vladimir Nabokov, a wśród Polaków: Czesław Miłosz czy Jerzy Pilch.

Charakterystyczna, bursztynowa barwa, niepowtarzalny smak i mocny aromat – taka właśnie jest whiskey!

Ten mocny alkohol produkowany jest ze zbóż, takich jak: jęczmień, żyto, pszenica czy kukurydza. Same składniki to jednak nie wszystko – sekret smaku i aromatu tego trunku zależy też od procesu destylacji.

Tu liczy się każdy szczegół, np. drewno, z jakiego wykonane są beczki, w których leżakuje whisky, jak długo było ono opalane, a także fakt, czy w beczce znajdował się wcześniej inny alkohol (np. piwo lub wino, dzięki czemu dojrzewająca whiskey zyskuje niepowtarzalny, charakterystyczny aromat i smak). Nie bez znaczenia jest też okres leżakowania. Absolutne minimum to dwa lata!

Whiskey to szlachetny trunek, który wymaga właściwej oprawy. Pijemy ją w specjalnym szkle- kieliszku na dłuższej nóżce, lub w szklance o solidnym, grubym dnie – dzięki temu alkohol na dłużej zachowuje właściwą temperaturę. Tradycyjnie whiskey można pić na trzy sposoby: z dodatkiem odrobiny coli, z niewielką ilością wody (wystarczy łyżeczka od herbaty, lub dwie), albo… samą!

Miłośnicy tego alkoholu podnieśli do rangi sztuki każdą czynność związaną ze smakowaniem whiskey. Dla koneserów ważny jest sposób nalewania alkoholu, temperatura jego przechowywania, sposób dodawania wody (przy pomocy specjalnej pipetki, która jest traktowana jako wyjątkowy gadżet), a nawet… technika trzymania butelki.

Myli się jednak ten, kto sądzi, że whiskey nadaje się tylko do picia! Ten szlachetny trunek znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw, takich jak choćby: wykwintne sałatki z owocami morza, pyszne dania z drobiu, czy czerwonego mięsa. Na bazie whiskey przygotujemy nie tylko pyszny sos czy marynatę. Także wielbicieli słodkości skusi odrobina whiskey dodana do ciast, pysznych kremów, kawy, koktajli i drinków. Warto się zainspirować!

Bez wątpienia whiskey to alkohol nieprzeciętny. Zaserwuj go, a zabawa przeniesie się na inny poziom!

 

CIEKAWOSTKI

  • Zabutelkowana whisky nie starzeje się

Zabutelkowana w roku 1990 dwunastoletnia whisky nadal ma dwanaście lat!

 

  • Najlepsza whisky na świecie pochodzi z Japonii

Tytuł najlepszej whisky na świecie w 2014 roku zdobył japoński Yamazaki Single Malt Sherry Cask. W całej, dwunastoletniej historii plebiscytu jest to pierwszy raz, gdy japoński trunek zajął pierwsze miejsce i zdeklasował whisky szkocką.

  • Istnieje tzw. whisky bezalkoholowa

Firma ArKay Beverages wyprodukowała pierwszy na świecie bezalkoholowy napój o smaku whisky.

  • 632 tys. dolarów za karafkę whisky

W 2014 roku padł rekord. Ponad 630 tysięcy dolarów zapłacił anonimowy nabywca za butelkę Macallana „M” w ekskluzywnej karafce od Lalique.

  • Whisky dojrzewająca na orbicie

Naukowcy z Edynburga w 2011 roku wysłali słód oraz kawałki opalonego drewna dębowego z jednej ze szkockich destylarni na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Badacze chcą sprawdzić, jak przedmioty te zareagują na stan nieważkości i jaki będzie to miało wpływ na ich smak oraz zapach. Wiedza zdobyta w trakcie eksperymentu może się przydać przy produkcji whisky, kosmetyków i artykułów żywnościowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Prosimy wpisz swój komentarz!
Prosimy podaj swoje imię tutaj.