Maserati spotyka Massimiliana Alajmo

0
625

„Made in Italy” – oto wartość, która łączy Maserati oraz szefa kuchni Massimiliana Alajmo. Obie te ikony włoskiej kultury ucieleśniają odwagę, jakiej wymaga bycie indywidualistą – od głęboko zakorzenionych tradycji aż po redefiniowanie zasad w wyścigu ku przyszłości. A zaprojektowane dla Alajmo unikatowe Levante Trofeo Fuoriserie Edition sprawia, że duch ich niezależności nabiera kształtu.

 

 

Massimiliano Alajmo, najmłodszy szef kuchni na świecie odznaczony trzema gwiazdkami Michelin, łączy siły z marką spod znaku trójzębu. W ramach współpracy obu legend powstał ekskluzywny pojazd, stworzony pod auspicjami programu personalizacji Maserati o nazwie Fuoriserie. W trzecim tysiącleciu najczystszym wyrazem luksusu jest możliwość bycia po prostu sobą – a samochód staje się „poszerzeniem” naszej wyjątkowej tożsamości. Trendsetterzy nadają swojemu ja namacalny kształt, łącząc elementy ze świata natury ze zdobywanym doświadczeniem. To metodologia, którą stosuje zarówno Maserati, jak i Alajmo – teraz dostępna również dla tych, którzy mają dość odwagi, by wyrazić swoją osobowość, wkraczając w świat Maserati Fuoriserie.

Program personalizacji uruchomiony przez Maserati we wrześniu ubiegłego roku oferuje dwa różne sposoby indywidualizacji pojazdu. Używając metafory kulinarnej: klienci mogą wybrać pusty talerz, na którym stworzą jedyny w swoim rodzaju unikat, albo – jeśli wolą – mogą dopasować do swojego gustu wybrane składniki z przygotowanego menu, obejmującego m.in. materiały, kolory i detale. Ostateczna receptura ucieleśnia osobistą kreatywność klienta, oferując mu gamę 23 odcieni nadwozia, 10 malowań, pięciu wersji oprawy wlotów powietrza na przednich błotnikach, pięciu kolorów zacisków hamulcowych, trzech rodzajów wykończeń kół, pięciu barw przeszyć Fuoriserie i trzech tonacji skóry – z możliwością wyboru siedzeń jedno- lub dwubarwnych.

Levante Trofeo Fuoriserie dla Massimiliana Alajmo ma kolorystykę zgodną z logo szefa kuchni: z zewnątrz dominuje czerń, a w kabinie uwagę zwracają elementy o złotym odcieniu. Właśnie ten kolor jest dla szefa kuchni złoto maksymalnym wyrazem jasności. W kuchni złoto zawsze kojarzyło się z szafranem, który swoją barwą, konsystencją i smakiem przypomina ciepło i witalną energię słońca. Spersonalizowana edycja Maserati Fuoriserie – podobnie jak wszystkie Maserati w pełni „narysowana” i zaprojektowana we Włoszech – charakteryzuje się wnętrzem wykończonym w subtelnie złotym kolorze Pale Terracotta, z kontrastującymi szarymi przeszyciami oraz odpowiednio dopasowanymi haftowanymi napisami „Trofeo” na zintegrowanych zagłówkach. Nadwozie, dla odmiany, zdobi lśniąca czerń Nero Luce przełamana akcentami w kolorze Mistic Gold. Samochód porusza się na kołach z 22-calowymi obręczami Orione, za którymi kryją się czarne zaciski hamulcowe.

Gdy przestrzeganie zasad oddala nas od naszych pierwotnych celów i idei, musimy je złamać – twierdzi szef kuchni. Ważniejsze jest potwierdzenie prawdziwej istoty tego, co robimy – i nieważne, czy chodzi o gotowanie, czy o budowanie samochodów.

Massimiliano Alajmo uważa, że odejście od obrusu, jedzenie dłońmi i „elegancka zabawa” jedzeniem pomagają na nowo docenić niemal poetyckie piękno, jakie tkwi w dzieleniu się posiłkiem z innymi. Na podobnej zasadzie Maserati Fuoriserie pozwala klientom odzyskać dawno utraconą pasję – nieskończone piękno prowadzenia samochodu, poznawanie swojego najbardziej autentycznego ja i odkrywanie nowych dróg.

Levante Trofeo Fuoriserie Edition dla Alajmo zostało odsłonięte 20 października 2021 roku w restauracji Le Calandre w Padwie, uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Lokal należy do rodziny Alajmo. Na gości prezentacji czekała wyjątkowa „Złota kolacja” – to kulinarne doświadczenie w ramach programu Fuoriserie, stworzone dla uczczenia kolorystyki i smaków, jakie towarzyszą tej wyjątkowej współpracy.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Prosimy wpisz swój komentarz!
Prosimy podaj swoje imię tutaj.