Gotowanie – męska rzecz. Mężczyźni poszukują w kuchni inspirujących pomysłów

0
2172

Mężczyzna w kuchni to już nie tylko smakosz gotowych dań, ale też często ich twórca, który odnajduje w gotowaniu pasję i przyjemność. Do lamusa odchodzi także stereotyp mężczyzny stawiającego na wciąż te same, dobrze znane potrawy i stroniącego od nowości. 32% respondentów deklaruje nawet, że mężczyźni radzą sobie w kuchni lepiej od kobiet.[1] Obecnie wielu panów poszukuje inspiracji oraz pomysłów na dania bardziej różnorodne, czasem z niecodziennymi, zaskakującymi dodatkami. Radość sprawia im zarówno sam proces gotowania, jak i świadomość, że potrawa zyskała uznanie w oczach ukochanej, rodziny czy znajomych. Z kolei w codziennym zabieganiu wielu z nich ceni sobie, gdy prostota przygotowania łączy się z możliwością uzyskania wyjątkowego efektu kulinarnego.

 

Panowie coraz chętniej przebywają w kuchniach i to nie tylko w restauracjach, jako ich szefowie, ale również w domach – jako kulinarni maestro. Gotowanie jest obecnie nie tylko popularne, ale po prostu męskie. Gotują zarówno single dla przyjaciół, zakochani dla swoich wybranek, jak i ojcowie rodzin. Okazji nie brakuje i właściwie każdy dzień może stać się męską, kulinarną przygodą. Kuchnia jest terytorium dającym mężczyznom możliwość sprawdzenia i wykazania się, ale też okazania troski najbliższym – gdzie tata może zwycięsko pokonać niechęć małego niejadka przygotowując kolorową, zaskakującą potrawę, a zakochany trafić przez żołądek do serca kobiety. Z kolei, gdy w drzwiach pojawiają się niespodziewani goście, kuchnia staje się torem wyścigowym, a wtedy panowie doceniają dania proste i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie efektowne. Nie zapominajmy, że kuchnia to także miejsce, gdzie mężczyźni mogą wypróbować wiele najnowszych gadżetów, co jest dla nich istotnym argumentem.

23% badanych przez Ogólnopolski Instytut Badań Rynkowych i Społecznych na zlecenie marki Lubella zadeklarowało, że według nich panowie w kuchni przejawiają odwagę w eksperymentowaniu z nowymi recepturami.[2] Mężczyźni w kuchni czują się więc coraz bardziej swobodnie, pewnie i po prostu dobrze. Jak prawdziwi odkrywcy szukają wciąż nowych inspiracji. Kuchnia to dla nich pole do przeprowadzania eksperymentów kulinarnych z różnorodnymi, zaskakującymi smakami. Różnią się one jednak od innych eksperymentów tym, że można je przeprowadzać właściwie bez końca, za to wciąż uzyskiwać pyszne i pożądane rezultaty.

Makaron – tysiące inspiracji dla każdego mężczyzny

Przystawki, dania główne, sałatki, a nawet deserowe dania na słodko – makaron daje naprawdę szerokie pole do popisu. Już samo bogactwo makaronowych kształtów przyprawić może o zawrót głowy. Od cieniutkich nitek, przez klasyczne spaghetti i eleganckie pappardelle, aż po zakręcone świderki, muszelki czy płaty wykwintnej lasagne. Nie sposób wymienić wszystkie rodzaje makaronu. Jego dodatkowa zaleta to także fakt, że jest prosty i szybki w przygotowaniu, a ponadto można go łączyć z najróżniejszymi dodatkami, uzyskując niebanalny smak gotowej potrawy.

Zanim jednak przystąpimy do realizacji kulinarnego planu z makaronem w roli głównej, trzeba wybrać odpowiedni produkt, a następnie odpowiednio go przygotować. Makaron dobrej jakości to dla nas gwarancja, że po ugotowaniu pozostanie należycie twardy, doskonale sprężysty, nie sklei się i zachowa swój piękny kolor. Będzie też doskonale smakował i apetycznie prezentował się na talerzu.

Wymagania, jakie przed nim stawiamy doskonale spełniają makarony Lubella. Oferują bogactwo kształtów inspirujących do tworzenia najróżniejszych makaronowych potraw. Powstają z najwyższej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są twarde, doskonale sprężyste i nie sklejają się po ugotowaniu. Produkty Lubella idealnie nadają się zarówno do dań głównych, zup, jak i sałatek. Wystarczy zatem wybrać ulubioną formę makaronu, dodatki, zainspirować się z Lubellą i stworzyć wymarzone danie!

Kuchenne triki

Zainspirowany różnorodnością makaronów i bogactwem możliwości, Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje dwa męskie dania: Diabelskie Pappardelle idealne na kolację we dwoje oraz Spaghetti z chorizo, którego z pewnością chętnie spróbuje cała rodzina. Jak pokazało wspomniane badanie, 30% respondentów kojarzy męską kuchnię z ostrymi przyprawami. Dlatego ekspert Lubelli radzi, jak wykorzystać potencjał suchych przypraw, które często stosuje się do potraw z makaronem oraz – dodatkowo – jak zredukować alkohol w potrawach.

– Suche przyprawy, takie jak papryka, liść laurowy, oregano i wszystkie inne zioła mogą nadać potrawom jeszcze bardziej intensywny aromat oraz wydobyć z nich pełnię smaku. Wystarczy, że przed dosypaniem ich do dania, albo przed zrobieniem sosu uprażymy je przez ok.1-2 minuty na suchej, teflonowej patelni. Staną się wtedy jeszcze bardziej intensywne – radzi Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Kucharz podpowiada także, jak zredukować alkohol w potrawach – Aby odparować alkohol z potraw w warunkach domowych wystarczy zagotować go na dużym ogniu, aż do uzyskania gęstości syropu. W ten sposób następuje tzw. redukcja. Oznacza to, że alkohol się wytrąca, a pozostają same aromaty. Redukcję alkoholu przeprowadzamy, zanim dodamy do sosu inne składniki.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le Cordon Bleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką… kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.

Diabelskie Pappardelle

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Pappardelle
1 opakowanie
• cienko pokrojona polędwica wołowa 300g
• masło 20g
• duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
• koniak (lub brandy / burbon) 90ml
• chili 2 – 3 dobre szczypty
• śmietana 36% 300ml
• sól i pieprz do smaku
• natka pietruszki lub szałwia do posypania
• parmezan (opcjonalnie)

Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!

  1. Na pierwszy ogień… Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
  2. W międzyczasie… Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową. Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.
  1. To już prawie meta! Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

Brawo! Przygotowałeś niezwykłe danie. Śmiało! Podaj na stół!

 

[1] Badanie przeprowadzone w lutym 2016 roku przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, na zlecenie marki Lubella. Badanie zostało przeprowadzone metodą CATI na grupie osób pełnoletnich. Wielkość próby n = 1000.

[2] Badanie przeprowadzone w lutym 2016 roku przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, na zlecenie marki Lubella. Badanie zostało przeprowadzone metodą CATI na grupie osób pełnoletnich. Wielkość próby n = 1000.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Prosimy wpisz swój komentarz!
Prosimy podaj swoje imię tutaj.