Browar Pilsweizer wprowadza na rynek Pszeniczne Kwaśne

1
766

Browar Pilsweizer wprowadza do swojej oferty i rozpoczyna sprzedaż nowego piwa, o nazwie Pilsweizer Pszeniczne Kwaśne. Jest to piwo z gatunku Berliner Weisse, charakteryzujące się mocno kwaskowatym smakiem.

 

Piwo Pszeniczne Kwaśne jest warzone ze 100% zasypu pszenicy, co jest także jego wyróżnikiem, gdyż zwykle piwa pszeniczne w Polsce wykonuje się z mieszanki pszenicy (np. 60 proc.) i słodu jęczmiennego słodu pilzneńskiego (40 proc.). W Pszenicznym Kwaśnym  browaru Pilsweizer wykorzystanych jest 40 proc. pszenicy wędzonej dębem i 60 proc. pszenicy jasnej oraz żatecki chmiel.

– Chcemy tą nową propozycją naszego browaru zadowolić prawdziwych smakoszy piw pszenicznych, ponieważ Berliner Weisse to bardzo rzadko produkowany w Polsce rodzaj piwa, który można znaleźć w ofercie tylko kilku mikrobrowarów. Pilsweizer jest pierwszym browarem regionalnym, który postanowił je wprowadzić do swojej produkcji i oferty. W tym momencie panuje w Polsce moda przede wszystkim na mocno nachmielone piwa „ale”, a my chcemy przypominać, że piwny świat jest zdecydowanie bardziej różnorodny, stąd kilka miesięcy temu zaczęliśmy produkcję portera bałtyckiego, a teraz startujemy z kwaśnym piwem pszenicznym – mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer

Piwa Berliner Weisse to piwa niskoalkholowe pszenne ale, o bardzo jasnym kolorze (słomkowym), kwaskowate, orzeźwiające. Ten gatunek piwa to regionalna specjalność Berlina; określana niegdyś przez wojska napoleońskie w 1809 jako „szampan północy”. Symboliczna fermentacja drożdżami górnej fermentacji i Lactobacillus delbruckii prowadzi do uzyskania ostrej kwaskowatości, goryczka chmielowa jest natomiast bardzo niska.

Pszeniczne Kwaśne jest więc orzeźwiające jak wytrawny szampan, mocno musujące, naturalnie nagazowane, w smaku wyczuwalne są nuty wędzone, ze słodu pszenicznego wędzonego dębem i delikatne nuty cytrusowe z chmielu. Podobnie jeśli chodzi o aromat –  nuty chmielowe i wędzone są bardzo delikatne, a najbardziej wyczuwalna jest przyjemna wytrawna kwasowość – dodaje Andrej Chovanec.

Zawartość alkoholu w piwie Pilsweizer Pszeniczne Kwaśne –  4,9 proc.

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych – w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa. Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).

Więcej na: www.pilsweizer.com

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Prosimy wpisz swój komentarz!
Prosimy podaj swoje imię tutaj.